Precies drie jaar geleden, zette ik mijn koffer in de gang nadat ik uit Parijs kwam en toen kwam het telefoontje. Er was een nier beschikbaar en mijn vader moest direct naar het ziekenhuis voor de voorbereidingen op de transplantatie.Twee dagen later kon ik hem opzoeken op de IC, waar hij lag bij te komen na deze zware operatie. Ik wist toen nog niet dat de thuissituatie zo zou escaleren, dat ik degene zou zijn, die hem in het verdere proces zou moeten ondersteunen.

Nu drie jaar later, heb ik veel geleerd, veel zorgen gehad, ben ik tegen veel muren opgelopen en weet ik nu hoe ik instanties en ziekenhuizen het beste kan benaderen. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost om alles zodanig te regelen, dat mijn vader in zijn eentje in zijn nieuwe huis een nieuw leven met zijn nieuwe nier een frisse start kon maken met de juiste ondersteuning. Het is tot nu toe nog steeds veel ondersteuning bieden, vooral omdat in zijn specifieke situatie ieder contact hem fataal kan worden nu het corona virus nog steeds de wereld over gaat.

En ondanks de versoepeling, is er veel ondersteuning voor hem te gevaarlijk of niet beschikbaar. Het immuunsysteem van mijn vader staat uitgeschakeld, om afstoting van zijn nier te voorkomen. Het corona virus oplopen zou voor hem einde verhaal betekenen. Om hem zo veilig mogelijk te houden, moet ik de ondersteuning bieden, maar wel op 1,5 meter afstand. Ik ben altijd blij hem te zien, maar een knuffel of kus zit er momenteel niet in.

Dat hadden we drie jaar geleden ook niet kunnen bedenken. We hebben wel samen zijn wedergeboorte gevierd, met een heerlijk stuk kersenvlaai, waar hij enorm dol op is. Het is belangrijk om het leven te vieren, vaak gaan we er te gehaast doorheen zonder de echte mijlpalen of omslagmomenten te vieren. Het is zonde om achteraf te beseffen dat je dit soort momenten moet koesteren.

We hopen samen een keer samen nog een tripje naar Londen te kunnen maken, wanneer alles weer veilig is en mijn vader dat op dat moment ook aan kan. Samen mooie herinneringen maken, waar je nog op kan terug kijken met een goed gevoel en een glimlach, op momenten dat het even wat minder is.

Lieve allemaal, geniet van jullie vakantie, blijf veilig en gezond. Geniet van het leven en vier het ook deze zomer!

Tot snel!

Shifra

Naar boven