‘Op mijn brievenbus heb ik een sticker dat ik geen folders of reclame wens te ontvangen. Dat scheelt een hoop papier maar soms kan je dan toch iets ontgaan waar je net naar op zoek was.

Toen ik begin juni van dit jaar bij mijn dochter een huis aan huis krantje opensloeg kwam ik een kort berichtje tegen over Inge Lamé van ZZZelf. Deze voor mij wat vreemde afkorting trok mijn belangstelling waarna ik het berichtje over Inge en ZZZelf las.

ZZZelf, Zonder Zorgen Zelfstandig bleek de naam te zijn van eenmansbedrijf van Inge Lamé. Zij startte afgelopen jaar met dit initiatief waarbij haar doel was om ouderen zo lang als mogelijk op een prettige manier zelfstandig thuis te laten wonen.

Mijn zusjes en ik waren toen al ruim een half jaar op zoek naar de beste ondersteuning voor ons 95 jarige en nog zelfstandig wonende moeder. Wij hadden via verschillende organisaties hulp georganiseerd maar waren er om diverse redenen ook weer mee gestopt.

Ik besloot om ter informatie diezelfde dag naar Inge Lamé te bellen wat mij meteen al het gevoel gaf dat wij met haar in de goede richting zaten betreffende onze vragen en wensen. Na deze eerste kennismaking informeerde ik mijn zusjes en konden wij een afspraak maken om Inge te ontmoeten.

Deze afspraak maakten wij bij onze moeder thuis zodat Inge gelijk een idee kon krijgen van wat wij en onze moeder graag wilden. Tijdens deze intake legden wij onze wensen voor aan Inge en kon Inge een inventarisatie maken van de zorg die wij van haar wilden krijgen. Terug kijkend op dit eerste gesprek herinner ik mij een gevoel van begrip en opluchting. Wij hadden onze partner in continuïteit van zorg gevonden.

Wat wij wilden was ondersteuning thuis van onze moeder 24 uur per dag en 7 dagen per week. Waarbij de avonden en weekenden zoveel als mogelijk door de kinderen zou worden gedaan. Aan Inge vroegen wij hulp voor overdag tussen 10.00 en 17.00 uur. Om onze moeder gezelschap te houden, samen te lunchen maar vooral om er gewoon te zijn.

Inge selecteerde zorgvuldig een viertal dames die allemaal gekwalificeerde zorgverleners waren en ook affiniteit hadden met oudere zorgbehoevende mensen. Het was een hele klus om toen samen een passend rooster te maken waarop eenieder van ons en de zorgverleners invulden wanneer zij kon werken. Want ja wat voor ons mantelzorg voor onze moeder is, is het voor Inge ’s zorgverleners werk dat betaald wordt uit een door ons aangevraagd PGB.

Inge en haar zorgverleners zijn onze reddende engelen gebleken die ieder met de eigen kwaliteiten en op een eigen unieke manier een invulling geven aan het samen zijn met onze moeder. Maar wat zij alle vier met elkaar gemeen hebben is de respectvolle professionele afstand en tegelijk de vriendelijke menselijke interesse die zij onze moeder geven.

Dankzij hun aanwezigheid en het wederzijdse vertrouwen in elkaar met als gezamenlijk doel om het onze moeder zo aangenaam mogelijk te maken, is ieder van ons beter in staat om een steentje bij te dragen in dit emotioneel niet altijd makkelijke maar zeker wel dankbare proces.

Wij zijn zo blij en opgelucht met Inge en haar fantastische helpers. Inge is altijd bereid om met ons mee te denken en naar oplossingen te zoeken. Door haar flexibele opstelling creëert zij voor ons de ruimte om liefdevolle en aandachtige mantelzorgers voor onze moeder te zijn.  In Inge, ZZZelf en haar zorgverleners  hebben wij gevonden waarnaar wij op zoek waren. Onze dank aan Inge en ZZZelf is dan ook groot.’

Naar boven